Skip to content →

5 ting, du skal vide om epoxygulve

Epoxy har i mange år været et populært valg i industrien, når man har skulle anlægge gulve i fabrikshaller, værksteder eller offentlige institutioner. Det skyldes i særligt høj grad epoxyens mange gode egenskaber og anvendelsesmuligheder.

Derfor ser man også i dag, at der bliver brugt mere og mere epoxy i det private. De ses i alle rum fra garagen til stuen og køkkenet. Mens nogle vælger en epoxybehandling af gulvoverfladen, får andre helstøbt et epoxygulvepoxygulv som erstatning for andre gulvtyper.

Der er dog mange faldgruber, når det kommer til epoxy. Særligt når man sammenligner med andre guldtyper. Man skal særligt være opmærksom på, hvor og hvordan man vil anvende det, og ligeledes om man vil gøre det selv eller få hjælp ude fra. Derfor får du her 5 ting, du skal vide om epoxygulve.

1. Epoxyens styrke opstår kemisk

Epoxy er som materiale blandt de mest versatile og anvendte gulvtyper i industrien. Det skyldes først og fremmest, at epoxyen bliver ekstremt hårdfør, så snart den er tør. Styrken kommer fra ren kemi, når harpiks som base blandes med en hærder. Dermed kaldes det også for et tokomponentsprodukt.

De to blandes lige inden anvendelse, og så skal man være hurtig! Man bliver nødt til at arbejde i et vist tempo, når man har med epoxy at gøre, idet det meget hurtigt stivner. Derfor skal man selvfølgelig også huske at have vasket og klargjort gulvet flittigt, førend man blander epoxyen med en hærder.

2. Det vigtigste er at klargøre gulvet, før man begynder

Det er ikke svært at anlægge epoxy, da det i høj grad er et selvnivellerende produkt. Det kræver dog, at man har været grundigt i sit forarbejde, så gulvet er klar til at modtage epoxyen. Et grundigt forarbejde indebærer, at alle huller i gulvet fyldes, samt at gulvet skal renses og tørres af grundigt.

Da fugt kan ødelægge epoxygulvet, kan det være en fordel at få foretaget en professionel fugtighedstest, førend epoxyen bliver lagt på gulvet.

3. Epoxy kan anlægges på alle flader

Der findes næsten ingen overflader, hvor man ikke kan anlægge epoxy. Du kan dog kun anlægge epoxy på hårde belægninger. Bløde belægninger som gummi, linoleum eller vinyl vil nemlig få epoxymalingen til at slå revner eller knække.

4. Epoxy kan bruges udendørs

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at epoxy faktisk også er velegnet til udendørsbrug. Her er det dog en god idé at kombinere epoxyblandingen med grus for at skabe en overflade, der er hårdfør overfor vind og vejr.

Du skal dog huske på, at epoxygulve ikke er UV-resistente, hvorved de med tiden kan gå hen og få en gullig farve, hvis de eksponeres for alt for meget sollys. Man kan dog komme rundt om dette problem ved at få anlagt en UV-beskyttende overflade på epoxylaget.

5. Det tager tid at anlægge epoxy

Som tidligere nævnt skal man være hurtig med at få lagt og fordelt epoxyen ud over overfladen, når man først har fået lavet tokomponentsblandingen. Herefter skal man værne sig med tålmodighed. Det tager ganske vist kun omkring 24 timer, førend man kan gå på gulvet.

Men du skal regne med, at det vil tage omkring 30 dage, førend epoxy har sat sig fuldstændig og har opnået sin endelig form og styrke. I den periode skal man helst undgå at have alt for meget kontakt med epoxygulvet.

Published in Hjemmet

Comments are closed.