Skip to content →

Guide til bæredygtig indretning: Køb ikke nyt. Genbrug!

Med klimaforandring og dyrevelfærd på alles læber de seneste år, kunne der ikke være et bedre tidspunkt at skrive et indlæg om bæredygtig indretning. Vores masseforbrug har nemlig sat sine dybe spor på vores planet, men det er heldigvis nemt, billigt og sjovt at tage højde for dette, når du skal indrette din bolig. Sådan gør du:

#1 Mål rummets dimensioner

Mål virker umiddelbart ikke som et tip til bæredygtighed, men det er faktisk ret vigtigt! Hvis du køber ting uden at vide, hvordan de passer ind i rummet, er du mere tilbøjelig til at blive skuffet over, hvordan rummet ender med at se ud. Og derfor ender du desværre med at skabe mere affald, når du skal udskifte møblerne – igen.

Mål hver væglængde (inkl. indhak, udhak, vinduer og døre – og højder) for at afgøre, hvor møbler, og andre ting såsom gardiner, kan placeres. Lav en enkel plantegning af dit rum, og skriv alle målene ned.

Du kan bruge denne plantegning til at referere til, når du er ude i byen og kigge på møbler. Hvilket møbel vil du have – og hvor? Hvor meget plads vil du have ved hver væg? Hvor meget ledig gulvplads foretrækker du at have tilbage, når rummet er fuldt møbleret?

#2 Tegn møbler ind på plantegningen og lav en indkøbsliste

Skriv dine ‘must-haves’ ned først. Hvad skal du have med det samme og hvad kan vente? Must-haves på et soveværelse kan f.eks. være seng, sengetøj, bøjler og gardiner.

Derefter prioriterer du måske andre vigtige artikler såsom bogreoler, natbord og et spejl. Til sidst kommer alle ‘nice-to-haves’, som typisk er af dekorativ natur, f.eks. malerier, planter, tæpper og lamper.

At vide præcis hvad du har brug for, giver dig mulighed for at undgå impulskøb, som ofte ender på en losseplads senere hen.

#3 Køb genbrug og tag på lossepladsen

Der er så mange møbler, der bliver sendt til genbrug hver dag, og endnu flere på lossepladsen. At gå på rov i bunken af skrottede møbler er ikke blot bæredygtigt, det er også billigt.

Skrot lyder ikke særlig lækkert, men faktisk bliver alt ude på lossepladsen sorteret, således at møbler ikke ligger sammen med andet vådt skræl. De fleste møbler er så gode som nye efter en omgang med en våd klud med lidt sæbe. Man kan finde møbler af meget høj værdi ude på landets skrotpladser.

Nogle møbler har brug for en kærlig hånd – især dem med stofpolstring. Men det skal ikke holde dig fra at tage disse med hjem. Send dine fund til møbelpolstreren og få dem hjem i bedre stand end ny! Ved f.eks. at ombetrække din sofa, du finder, fremstår den så godt som ny. Dette er også en genial mulighed for at sætte dit eget personlige præg på dine ‘nye’ møbler.

#4 Og hvis du endelig skal købe nyt, så…

Sig farvel til syntetiske materialer som plast eller PVC. I stedet bør du gå efter naturlige materialer som træ, sten og bambus, der gør interiøret varmt og hyggeligt.

Hvis du vil have mest ud af små rum, bør du investere i møbler, der har mere end én funktion. Vælg møbler med smarte opbevaringsrum og udvidelsesmuligheder. Det er muligt at skabe mere gulvplads på denne måde, samtidig med at du undgår at købe flere møbler end højst nødvendigt.

Published in Hjemmet

Comments are closed.